Revista XtremPC renunta la versiunea cu CD!

MEDIA Una dintre cele mai importante publicatii IT din Romania a decis, in premiera nationala, sa renunte la CD-ul atasat revistei.

In numarul 83 (ianuarie 2007), Dorian Prodan, redactorul-sef al „XtremPC”, explica ca motivul principal care a stat la baza acestei decizii este spatiul insuficient al discului, respectiv 700 MB, comparativ cu cerintele actuale din industria software-ului si, mai ales, cea a jocurilor PC.

Fara indoiala, decizia celor de la „XtremPC” constituie o premiera, cel putin pe piata de profil din Romania. Versiunea cu CD este, in prezent, standard la toate revistele care abordeaza domeniul IT&C. „XtremPC” joaca o carte mare, insa ramane de vazut cine va avea de castigat din aceasta situatie. Cu siguranta, numarul cititorilor care preferau varianta cu CD era in continua scadere comparativ cu anii precedenti, dar acestia reprezentau o cota parte din vanzarile revistei.

Unde vor migra acesti cititori? Din punctul meu de vedere, au de unde alege: varianta cu DVD cuprinde lunar peste 4 GB de software si jocuri, satisfacand in mare masura „pofta” utilizatorilor. In prezent putini sunt cei care nu au in dotarea calculatorului personal o unitate DVD, fie ea DVD-ROM, combo sau DVD-RW. Trebuie sa recunoastem ca ne aflam in era DVD-ului, si nici aceasta nu va mai dura mult (vezi aparitia primelor unitati Blu-Ray si HD-DVD).

Pe de alta parte, vor exista si cititori ai versiunii cu CD care nu vor agrea trecerea la treapta superioara, reprezentata de DVD. Acestia fie nu au in dotare o unitate care sa citeasca aceste medii, fie nu sunt de acord / nu isi permit sa plateasca cei 12.9 lei aferenti revistei cu DVD. Pentru acestia exista varianta fara disc a revistei, care vine cu un pret imbatabil, de numai 5.9 lei. Cum retelele de cartier domina piata de Internet prin calitate net-superioara spre deosebire de dial-up, iar preturile sunt mai mult decat acceptabile, cei care vor trece la versiunea fara disc isi vor putera procura cu usurinta programele dorite chiar de pe site-ul revistei, care ofera o sectiune complexa de download.

Putini sunt cei care erau cu adevarat dependenti de versiunea cu CD. Cei care nu au internet acasa si nu dispun de unitate DVD probabil nici nu sunt atat de pasionati de IT incat sa citeasca presa de specialitate. Astfel, se poate trage usor concluzia ca decizia domnilor de la „XtremPC” este intr-adevar buna si nu va afecta deloc vanzarile generale si profitul firmei. Mai devreme sau mai tarziu, toate revistele serioase de IT vor aplica, probabil, aceeasi strategie, eliminand CD-ul din cadrul revistei si oferind cititorilor „doar” DVD-ul.

Sa nu uitam ca „XtremPC” a fost prima revista IT din Romania cu DVD. Modelul inaugurat de acestia a fost, ulterior, implementat de (aproape) toate revistele IT din tara. Ulterior, ascultand sfaturile cititorilor, au scos pe piata, de asemenea pentru prima oara in tara noastra, si revista fara disc inclus, aceasta beneficiind de avantajul unui pret scazut. Aceasta strategie nu a fost urmata (inca) si de ceilalti „jucatori” din piata (cu exceptia numita „Computer Bild”), probabil din cauza veniturilor mai mici pe care le-ar fi incasat.

Cert este ca, in tot acest timp, „XtremPC” s-a dovedit a fi un adevarat „deschizator de drumuri” in presa IT din Romania. Nu stiu cand va avea loc urmatoarea „miscare” importanta pe care o vor face in structura revistei / site-ului. Sunt sigur insa ca vor fi mereu cu un pas inaintea concurentei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: