Okazii.ro: Comisioanele, o miscare partial gresita

Okazii.ro va introduce din 16 februarie comisoane pentru fiecare tranzactie efectuata pe site. Comisionul va fi de maxim 2% din valoarea tranzactiei si va fi suportat doar de catre vanzator. Ideea in sine nu este tocmai rea, insa modul de implementare este, din punctul meu de vedere, gresit.

Okazii.ro a ajuns la un nivel de dezvoltare ridicat, fiind punctul de referinta al site-urilor de licitatii on-line din Romania. Aflat intr-o asemenea pozitie privilegiata si beneficiind de o slaba concurenta pe aceasta nisa, Okazii.ro isi permite acum sa ceara comisoane in schimbul tranzactiilor pe care le intermediaza. Prin acest lucru ei spera sa creasca securitatea tranzactiilor. Nimic anormal pana aici, insa modul in care a fost implementat acest sistem de comisoane nu este unul care sa incurajeze un potential client sa-si vanda produsul prin intermediul sau.

Utilizatorii frecventi ai serviciului nu vor avea foarte mult de suferit, ba din contra, vor avea mai multa incredere in acest serviciu.

Insa ce se intampla in cazul unui client ocazional care doreste sa vanda, de exemplu, o colectie de reviste? Acesta va fi nevoit intai sa-si alimenteze contul cu bani pentru a putea plati comisionul dupa ce tranzatia este incheiata. In acest fel, pentru a vinde ceva pe Okazii.ro va trebui sa urmezi inca un pas.

O alta problema este faptul ca, desi comisionul poate avea si valori de cateva zeci de eurocenti, clientul trebuie sa alimenteze contul cu minim 4 euro in cazul utilizarii unui card sau chiar 8 euro in cazul platii prin SMS. Ce motivatie are acest client ocazional sa plateasca 4 euro daca intentioneaza sa efectueze o singura tranzactie, al carei comision este, sa zicem, 0.3 euro?

O alta hiba pe care o gasesc acestui sistem este practicarea unor comisioane in euro, desi majoritatea tranzactiilor sunt efectuate in lei. In plus, grila de comisoane este destul de complicata pentru anumite categorii de persoane, care vor un serviciu cat mai transparent si mai usor de folosit.

Reprezentantii Okazii.ro au plecat de la ideea ca un astfel de sistem va spori seriozitatea tranzatiilor. Un motiv bine intemeiat, insa problemele pe care le vor suferi utilizatorii ocazionali nu justifica pe deplin introducerea sistemului in forma pe care o impune Okazii.ro.

Sa vorbim putin si despre cum as fi implementat eu comisioanele pe Okazii.ro:
– utilizatorii noi sa beneficieze de o licitatie gratuita: in acest fel, userii ocazionali nu ar fi tentati sa evite okazii.ro.
– sa se calculeze comisioanele in lei: daca majoritatea licitatiilor sunt in lei, de ce sa fie comisioanele in euro?
– fara comisioane pentru tranzactii in valoare de maxim 100 de lei: cei care vor sa dea „tepe” nu s-ar margini la o suma atat de mica.
– comision fix de 5 lei pentru tranzactii intre 101-500 lei.
– comision fix de 10 lei pentru tranzactii de 501-1000 lei.
– comision fix de 20 de lei pentru tranzactii de peste 1000 lei.

Ramane de vazut care vor fi consecintele pe termen lung ale acestei decizii. In orice caz, ma astept ca Okazii.ro sa ramana lider pe aceasta nisa, insa probabil cota de piata va scadea putin odata cu aparitia unor solutii bine realizate care sa nu perceapa comisioane sau care sa ofere un mod de taxare mai flexibil.

Mai multe detalii despre comisoanele ce vor fi practicate de Okazii.ro gasiti aici, iar aici aflati modul in care puteti alimenta contul cu bani.

Au mai scris despre acest subiect, printre altii, Orlando Nicoara, Ionut Popa, Mircea Scarlatescu, Sorin Tudor, Andrei Rinea, eCostin.

Anunțuri

4 Responses to Okazii.ro: Comisioanele, o miscare partial gresita

 1. Radu S. says:

  Vanzatorii ocazionali nu vor fi taxati deoarece exista o limita de credit de 4 euro. Asta inseamna ca pentru orice produs vare valoreaza pina la in jur de 300 de euro nu platesti comision daca este prima vanzare.

 2. Daniel says:

  Daniel,

  Problema creditului prin sms este ca o parte din acesta merge catre operatorul de servicii de plata prin SMS, astfel incat devine nerentabil sa permiti credite mici deoarece acestea atrag comisioane foarte mari.

  De exemplu, daca la un credit de 10 Euro alimentat prin SMS comisionul este de 10%, la un credit de 2 Euro alimentat prin SMS, comisionul ajunge la 50% (datorita structurii pe unitati intregi folosita in acest tip de serviciu). Este normala astfel impunerea unei limite minime pentru a nu se ajunge la comisioane nejustificat de mari.

  Tot Daniel

 3. hefzi says:

  Din pacate se fura la greu pe okazii; uite probehttp://www.youtube.com/user/granzit
  http://www.youtube.com/user/corsix1

 4. Paul says:

  huooo firati ai dreq de hoti

%d blogeri au apreciat asta: