Un asteriod, aproape de un impact cu Marte

Un asteroid cu diametrul de 50 de metri va traversa Sistemul Solar la numai 26.000 km departare de centrul planetei Marte, dupa ce initial astronomii prevazusera chiar un impact cu „Planeta Rosie”.

La sfarsitul lunii decembrie, astronomii NASA monitorizau traiectoria unui asteroid numit 2007 WD5 care ar fi putut ciocni planeta Marte la finalul lunii ianuarie. Initial, acestia au estimat ca asteriodul cu un diametru de 50 de metri are o sansa din 75 sa loveasca planeta Marte pe 30 ianuarie 2008.

Totusi, potrivit ultimelor informatii, probabilitatea unui impact a scazut dramatic la aproximativ 0.01% (o sansa la 10.000). Cea mai buna estimare este ca 2007 WD5 va trece la aproximativ 26.000 de km de centrul planetei Marte.

In cazul in care asteroidul ar fi lovit planeta Marte, astronomii ar fi putut asista la un adevarat „spectacol” si ar fi putut afla noi informatii despre Sistemul Solar. Oamenii de stiinta estimeaza ca planeta Marte este lovita de un asteroid o data la cateva mii de ani.

Unul dintre obiective NASA este de a monitoriza toti asteroizii mai mari de 1 kilometru in diametru care calatoresc prin preajma planetei noastre, pentru a calcula probabilitatea unui impact cu Planeta Albastra. In cazul asteroidului 2007 WD5, analizeze arata ca nu exista nicio posibilitate de impact cu Terra sau Marte in urmatorul secol.

Cea mai importanta descoperire in acest sens a fost realizata in decembrie 2004, cand astronomii au calculat ca asteroidul 99942 Apophis are 2.7% sanse de a lovi Terra in aprilie 2029. Cu toate acestea, probabilitatea reala si data evenimentului nu pot fi cunoscute cu precizie, intrucat asteroidul isi poate schimba radical traiectoria in urmatorii ani.

Reclame

One Response to Un asteriod, aproape de un impact cu Marte

  1. Pingback: Un asteroid va trece pe langa Terra « Daniel Popescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: