50 de ani de la tragedia de la Munchen

Pe 6 februarie se implinesc 50 de ani de la tragedia aviatica in care 8 fotbalisti ai echipei Manchester United au decedat in urma prabusirii avionului cu care se intorceau spre Marea Britanie.

Pe 6 februarie 1958, componentii echipei Manchester United, insotiti de suporteri si jurnalisti, au decolat de pe aeroportul din Belgrad, unde remizasera, scor 3-3, cu Steaua Rosie Belgrad in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni. Avionul a facut o escala programata la Munchen pentru realimentare.

Pilotul aeronavei, James Thain, a incercat de doua ori sa decoleze de pe aeroportul din Munchen, insa ambele tentative au fost anulate din cauza unor probleme la motor. La a treia incercare, consemnata la ora locala 15:04, avionul nu a reusit sa ajunga la o inaltime adecvata si s-a prabusit in imprejurimile aeroportului si, ulterior, intr-o casa.

Chiar daca initial autoritatile locale au sustinut ca accidentul s-a produs din cauza pilotului, cercetarile ulterioare au relevat ca tragedia a avut drept cauza principala mocirla de pe pista aeroportului. Aceasta a produs decelerarea avionului care nu a putut atinge astfel viteza optima de zbor. In timpul decolarii, avionul a ajuns la viteza de 217 kmph, insa in momentul in care a intrat pe portiunea de mocirla de pe pista viteza a scazut la 194 de kmph, prea mica pentru zbor. Pilotul nu a putut anula procedura de decolare, intrucat ajunsese deja la capatul pistei.

In urma accidentului, 22 de persoane au decedat pe loc, printre acestea numarandu-se si 7 fotbalisti: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddi Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor si Liam ‘Billy’ Whelan. 15 zile mai tarziu, un alt fotbalist, Duncan Edwards, care supravietuise accidentului, a murit pe patul de spital. Alti doi fotbalisti au suferit rani atat de grave incat nu au mai putut juca fotbal niciodata. Unul dintre supravietuitori este celebrul fotbalist englez Bobby Charlton.

In primul meci de dupa accident, Manchester United a zdrobit cu 3-0 pe Sheffield Wednessday, cu o echipa formata in mare parte din rezerve si jucatori de la tineret. Echipa a castigat insa un singur meci in campionat pana la finalul acelui sezon de Premier League si a fost invinsa de AC Milan in semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

In amintirea acestui eveniment a fost creat site-ul www.munich58.co.uk.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: