Istoria sistemului de operare Symbian

Compania Symbian Ltd a fost infiintata in anul 1998 printr-un parteneriat intre Nokia, Ericsson, Motorola si Psion pentru a explora convergenta dintre PDA-uri si telefoanele mobile. Daca primele trei companii sunt bine-cunoscute in lumea IT, Psion nu are o faima atat de mare.

Psion este o companie hardware fondata in 1980 care a lansat o serie de PDA-uri ce rulau pe un sistem de operare propriu, numit EPOC16 OS. In 1998 Psion a lansat a patra versiune a acestui sistem de operare, intitulata EPOC Release 4. La scurt timp, se infiinteaza Symbian Ltd, iar un an mai tarziu apare versiunea 5 a sistemului de operare EPOC, versiune cunoscuta si ca Symbian OS 5.

Primul telefon mobil ce a rulat pe baza unui sistem de operare Symbian a fost Ericcson R380, aparut in anul 2000 si utiliza Symbian OS 5.1. Telefonul nu era insa “deschis”, neputand fi instalate alte soft-uri pe el. In anul 2001 apare Symbian OS 6, iar Nokia 9200 devine primul telefon Symbian “deschis”. Symbian OS 7.0 este lansat in 2003 si este inclus in tot mai multe telefoane Nokia si Sony Ericcson. In 2004, Psion isi vinde actiunile detinute in cadrul companiei Symbian Ltd. In acelasi an este lansata a 8-a versiune a sistemului de operare. Tot in 2004 a fost produs Symbian OS 9.0, insa aceasta versiune a fost utilizata doar in cadrul companiei producatoare. Aceasta contine imbunatatiri substantiale legate in primul rand de securitate si utilitare.

Symbian OS 9.x
Symbian OS 9.1 a aparut la inceputul anului 2005. Include numeroase caracteristici noi, cea mai controversata fiind obligativitatea ca aplicatiile aditionale sa fie “semnate”. Cu alte cuvinte, aplicatiile “signed” (”semnate”) trebuie sa respecte anumite reguli de licentiere ale Symbian Ltd. Compania argumenteaza ca in acest fel aplicatiile sunt mai bine protejate, insa altii sustin ca astfel se incalca drepturile utilizatorului final si se limiteaza cantitatea de aplicatii gratuite. Primele versiuni aveau un defect prin care telefoanele se blocau daca utilizatorul trimitea multe mesaje scrise intr-un timp foarte scurt. Totusi, in septembrie 2006 Nokia a lansat o mica aplicatie care rezolva aceasta problema. Toate telefoanele mobile bazate pe platforma S60 3rd Edition utilizeaza Symbian OS 9.1.

In primul semestru al anului 2006 este lansat Symbian OS 9.2, preinstalat pe telefoanele ce utilizeaza platforma S60 3rd Edition Feature Pack 1. In iulie 2006 apare Symbian OS 9.3, care imbunatateste modul de utilizare a memoriei si are suport nativ pentru frecventa wirelles 802.11, iar in martie 2007 apare Symbian OS 9.5. Principalele imbunatatiri sunt deschiderea aplicatiile cu 75% mai repede si suportul nativ pentru televiziunea digitala in formatele DVB-H si ISDB-T.

Telefoane mobile
In prezent, majoritatea telefoanelor mobile ce utilizeaza sistemul de operare Symbian ruleaza pe platforma S60 3rd Edition. O lista completa, actualizata permanent, a telefoanelor mobile ce ruleaza Symbian, pe toate platformele disponibile (S60 1st Edtion, S60 1st Edtion, S60 1st Edtion) poate fi gasita pe site-ul oficial, aici.

Citeste mai multe articole despre Symbian

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: