Dictionare online

Piata dictionarelor online din Romania a cunoscut o crestere sustinuta, prin aparitia mai multor site-uri dedicate exclusiv acestui gen de servicii. La acestea se adauga insa si sectiunile specifice ale unor portaluri cu continut generalist.

In cele ce urmeaza voi incerca sa fac o prezentare succinta a celor mai bune dictionare online pe care le cunosc, fara insa a avea pretentia ca voi epuiza subiectul.

www.dictionaronline.ro
Site-ul ofera traduceri in si din 3 limbi straine: engleza, franceza si germana, fiind de altfel unul dintre cele mai vaste dictionare online din acest punct de vedere. In plus, cautarea unui cuvant are drept rezultat oferirea multor rezultate, atat pentru cuvantul de baza cat si pentru derivatii ale acestuia. Spre deosebire de alte site-uri de acest gen, dictionaronline.ro ofera si dictionare tehnice roman-englez si englez-roman, precum si un dictionar de termeni medicali. Acesta din urma este util, de exemplu, pentru a intelege semnificatia sumara a unei afectiuni.

www.ro-en.ro
Creat si administrat de Lucian Velea, ro-en.ro ofera unul dintre cele mai bune dictionare dedicat limbii engleze. Cautarea unui cuvant genereaza atat traducerea cuvantului respectiv, cat si a derivatelor sale, a verbului (daca este cazul) si a adjectivelor derivate din acel cuvant. De asemenea, site-ul ofera explicatii in limba engleza pentru cuvantul cautat si exemple de folosire a cuvantului, insa aceste functii nu sunt foarte bine implementate. Un alt aspect pozitiv este prezenta unui blog unde autorul isi tine la curent vizitatorii cu ultimele faciltati aduse dictionarului.

www.hallo.ro
Hallo este un dictionar exclusiv englez-roman, neoferind si functia de traducere din romana in engleza. Rezultatele returnate in urma unei cautari sunt insa complexe, acestea incluzand si diverse expresii care contin cuvantul cautat. De asemenea, se evidentiaza faptul ca unele traduceri se refera la sensul figurat al cuvantului. Are o baza destul de bogata de termeni tehnici, insa doar pana la un anumit nivel.

www.dictionar.ro
Beneficiind de o interfata minimalista, dictionar.ro este un site care ofera traduceri instantanee in si din 5 limbi de circulatie internationala:engleza, franceza, germana, spaniola si italiana plus, evident, romana. Practic, dupa scrierea cuvantului in casuta corespunzatoare limbii, traducerea cuvantului respectiv in celelalte 5 limbi se realizeaza printr-un singur click. Dezavantajul este insa ca se ofera un singur rezultat pentru fiecare limba in parte, ceea ce de multe ori nu este relevant.

dictionar.rol.ro
Parte a portalului ROL.ro, sectiunea ofera dictionar roman-englez si viceversa. Rezultatele afisate sunt destul de complexe, insa nu se ridica la inaltimea altor site-uri de acest gen.
dictionar.acasa.ro
Sectiunea ofera dictionare pentru limbile engleza si germana, rezultatele afisate fiind dintre cele mai diverse, atat derivatii ale cuvantului de baza cat si traduceri ale unor cuvinte care nu reflecta insa cuvantul cautat.

Si castigatorul este…
…dificil de stabilit. Fiecare dictionar prezentat mai sus are parti bune si mai putin bune. Nu este o idee rea sa folositi mai multe dictionare online simultan pentru a ajunge la traducerea corecta a unui termen, mai ales daca este vorba de o lucrare importanta pe care o aveti de realizat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: