Exclusiv vs. premiera

„Exclusiv” si „premiera” sunt doua concepte total diferite, insa presa online le utilizeaza de multe ori intr-un mod eronat.

Nu de putine ori am constatat, mai ales pe site-urile de sport, folosirea in mod exagerat si fara temei a notiunii de exclusivitate. Evident, motivul acestei alegeri este dat de impactul acestui cuvant si de semnificatia acestuia.

Cand intri pe un site si vezi o stire ce incepe cu „exclusiv”, te gandesti ca numai pe acel site gasesti stirea respectiva. Pentru ca, in fond, asta inseamna o stire in exclusivitate: o informatie pe care o poti citi doar pe acel site, celelalte nepublicand o astfel de stire.

Din pacate insa, de multe ori lucrurile nu stau nici pe departe asa. Site-urile exploateaza la maxim acest cuvant, folosind termenul in mod abuziv chiar daca in realitate nu avem de-a face cu o exclusivitate, si doar cu o premiera. Astfel, daca o stire este publicata in premiera pe site-urile de profil primeste in mod eronat apelativul de exclusivitate.

Cel mai elocvent exemplu se refera la transferurile de jucatori, care sunt tratate pe larg de toate site-urile, insa numai unul a avut primul stirea respectiva. Adica, a publicat informatia in premiera, dar nu in exclusivitate.

Amuzant este cand doua site-uri sustin ca au publicat aceeasi informatie in exclusivitate, insa si mai amuzant este cand unul dintre ele aduce ca argument publicarea stirii la o anumita ora. De parca asta ar avea vreo legatura cu exclusivitatea.

Sper ca intr-o buna zi editorii online vor folosi exprimarile corecte pentru a-si informa in mod cinstit vizitatorii. Este adevarat insa ca pentru asta avem nevoie si de useri bine informati in legatura cu aceste aspecte.

Anunțuri

One Response to Exclusiv vs. premiera

  1. blogideologic says:

    Poate doar un singur cuvânt din articol era folosit “în exclusivitate” de autor la tratarea acelei teme.
    Numai bine,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: