Date generale despre Marte

Marte este o planeta rece si uscata a carei suprafata este alcatuita preponderent din nisip si roci.

Totusi, planeta prezinta vulcani, vai si canioane, care ii dau un aspect asemamantor cu al Terrei. Temperatura medie a planetei este de numai -63 de grade Celcius, iar in timpul noptii acestea pot cobori chiar si la -110 grade, astfel ca oameniinu ar putea trai in acest conditii.

Marte are numai jumatate din diametrul Terrei, dar cele doua planete au aproximativ aceeasi suprafata de uscat. Acest lucru se intampla deoarece doua treimi din suprafata Terrei este acoperita de mari si oceane, in timp ce pe Marte nu exista apa in stare lichida, cel putin nu la suprafata.

Din punct de vedere fizic, Marte si Terra sunt foarte diferite, insa structura geologica a celor doua planete se aseamana foarte mult. Atat pe Marte, cat si pe Terra, putem vedea vulcani, canale sau bazine de impact, iar acest lucru usureaza misiunea oamenilor de stiinta.

Acestia pot analiza datele de pe Marte prin analogie cu Terra, beneficiind in acelasi timp si de informatiile furnizate de sondele spatiale trimise de-a lungul timpului pe Planeta Rosie.

Cu toate acestea, ordinul de marime al unitatilor difera substantial intre Marte si Terra. In acest sens merita amintit vulcanul Olympus, care este nu numai cel mai inalt vulcan de pe Marte, ci din intregul sistem solar. Acesta are o inaltime de 26 de kilometri, fiind de patru ori mai inalt decat Mauna Loa, cel mai inalt vulcan de pe planeta noastra, si de aproximativ trei ori mai inalt decat Muntele Everest, cel mai inalt punct geografic de pe Terra.

De asemenea, suprafata planetei Marte este acoperita de numeroase cratere de impact. Acestea nu reprezinta altceva decat ramasitele impactelor cu diverse mase din spatiul cosmic. Intrucat o suprafata mai veche din punct de vedere geologic va avea mai multe cratere de impact decat una tanara, oamenii de stiinta pot deduce varsta numeroaselor regiuni ale suprafetei martienestudiind distributia craterelor de impact.

Sursa: Arizona University

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: