Google Knol, un rival pentru Wikipedia

Google a lansat oficial sub titulatura Knol un serviciu menit sa rivalizeze cu celebra enciclopedie online Wikipedia.

Dupa o lunga perioada de asteptare, Google a lansat in mod public serviciul Knol, care permite utilizatorilor sa creeze continut sub forma unei enciclopedii. Scopul serviciului este crearea unei baze de date cu ajutorul careia vizitatorii sa poata obtina informatii de orice fel, in acelasi mod in care functioneaza in prezent Wikipedia.

Totusi, exista cateva diferente majore intre Knol si Wikipedia. Astfel, Knol permite autorului sa isi publice numele in cadrul articolului, iar acesta va putea scrie despre un anumit subiect chiar daca acesta a mai fost abordat anterior si de catre alti useri. Practic, vor putea exista mai multe articole generale despre producatorul de automobile Mercedes, de exemplu.

Daca publicarea numelui autorului este fara indoliala un aspect pozitiv, nu acelasi lucru se poate spune si despre existenta mai multor intrari despre acelasi subiect. Fara indoiala, va fi mult mai greu de gasit informatia solicitata cand vei avea la dispozitie, sa zicem, 100 de articole pe tema celui de-al doilea razboi mondial. Depinde numai de Google sa gaseasca o metoda potrivita pentru ca articolele de calitate sa fie plasate cat mai sus in cautari.

O alta diferenta majora fata de Wikipedia este reprezentata de posibilitatea inserarii de reclame AdSense. Daca Wikipedia este recunoscuta pentru absenta oricarei forme de publicitate, Knol ar putea ajunge la un moment dat o locatie plina de reclame.

Este adevarat ca multi useri vor fi impulsionati sa scrie pe Knol datorita posibilitatii de monetizare a muncii lor, dar pe de alta parte vor exista numerosi indivizi care vor incerca sa castige bani prin publicarea unor articole irelevante despre un anumit subiect.

In ciuda acestor particularitati mai mult sau mai putin negative, aparitia Knol nu poate fi decat binevenita pe piata. Totusi, cel putin pentru moment, suprematia Wikipedia in domeniu nu pare sa fie afectata in mod semnificativ.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: