Exista viata pe Europa?

NASA va lansa in curand o sonda spatiala spre Jupiter, cu scopul de a demonstra existenta vietii pe unul dintre satelitii acestei planete, Europa.

Pe langa popularele misiuni ce au drept scop studierea planetei Marte, NASA este implicata in numeroase alte proiecte in Sistemul Solar.

Daca in luna octombrie va povesteam despre misiunea Messenger de pe planeta Mercur, a venit momentul sa ne indreptam atentia spre unul dintre cei mai interesanti sateliti naturali din Sistemul Solar: Europa, una dintre cele 63 de luni ale lui Jupiter.

Ce este insa atat de interesant la Europa? Ei bine, Europa este alcatuita in principal din roci silicatice, iar atmosfera este formata in cea mai mare parte din oxigen. Suprafata lunii este acoperita de un strat relativ subtire de gheata, ceea ce a dus la ipoteza ca in adancime exista un ocean. Existenta apei in forma lichida ar putea, nici mai mult, nici mai putin, decat sa confirme exista vietii extraterestre pe aceasta lume.

Acesta este motivul pentru care NASA pregateste misiunea Endurance. Agentia americana va trimite o sonda spatiala care va sapa in crusta de gheata a Europei, cu speranta de a descoperi viata in oceanul de dedesubt.

Daca subiectul acestui material va duce cu gandul la literatura SF inseamna ca, cel mai probabil, ati citit seria de carti „Odiseea Spatiala” scrisa de Arthur C. Clarke. Britanicul a expus aceasta teorie in cartile sale, descriind contactul dintre mai multi astronauti chinezi ajunsi pe Europa si una dintre vietuitoarele acestei lumi.

Rezultatele acestei misiuni stiintifice vor fi cu atat mai interesante cu cat am putea afla in sfarsit raspunsul la una dintre cele mai arzatoare intrebari ale omenirii: Suntem singuri in Univers?

europa-moon

Sursa foto: Wikipedia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: