De ce ne va ocoli asteroidul Apophis

Marti seara am citit, via Mediafax, o stire pe Descopera.ro despre posibilitatea ca asteroidul Apophis sa loveasca Terra in aprilie 2029. Acum va voi explica de ce aceste informatii nu sunt tocmai reale.

Cei care imi urmaresc constant blogul stiu probabil ca spatiul cosmic reprezinta una dintre pasiunile mele (cateva exemple aici). De aceea, cand am citit pe Mediafax stirea potrivit careia un asteroid va lovi Terra in 2029 am devenit brusc interesat. Am citit si am trecut apoi pe Descopera.ro, sursa completa a informatiei.

Pe scurt, Descopera.ro a scris ca asteroidul Apophis ar putea lovi Terra in aprilie 2029, iar impactul ar urma sa aiba loc in Oceanul Pacific, la 500 km de coasta americana.

Din pacate, informatiile concrete se opresc aici, motiv pentru care voi incerca sa explic, in masura cunostintelor mele, despre ce este vorba.

Pentru a determina traiectoria probabila a unui asteroid, cercetatorii preiau fotografii succesive ale corpului ceresc pe parcursul mai multor zile, luni sau chiar ani. Ulterior, aceasta traiectorie este comparata cu traiectoria Terrei pentru a verifica posibilitatea unui impact.

Totusi, calculele contin o mare doza de incertitudine, intrucat este dificil de determinat cu mare precizie viteza si traiectoria unui asteroid. Astfel, prin simulari efectuate pe computer, se calculeaza un numar impresionant de traiectorii posibile, existand sanse ca una dintre aceste traiectorii sa loveasca Terra. Prin aceasta metoda se poate determina probabilitatea impactului cu un asteroid.

De exemplu, daca pentru un asteroid se calculeaza un milion de traiectorii posibile, iar una dintre acestea intersecteaza Terra, atunci se spune ca exista o sansa la un milion ca respectivul asteroid sa loveasca Terra.

In cazul asteroidului Apophis, in momentul descoperii acestuia s-a considerat ca reprezinta un pericol real la adresa Pamantului. NASA calculase o probabilitate de impact de 2.7%, una suficient de mare pentru a pune cercetatorii in alerta.

Totusi, odata cu utilizarea telescopului Arecibo in ultimele zile ale anului 2004, NASA a diminuat succesiv sansele ca Apophis sa loveasca Terra, iar in cele din urma chiar a exclus aceasta posibilitate.

Pe de alta parte, s-a lansat ipoteza ca asteroidul se va intoarce spre noi sapte ani mai tarziu, in 2036, iar in urma masuratorilor din august 2006 s-a constatat ca exista o sansa de 1 la 45:000 ca acest lucru sa se intample. Mai concret, exista o sansa de 0.002% pentru un impact. Probabil ca in anii rumatori aceasta predictie se va schimba in consecinta.

Pe scurt, aceasta este istoria asteroidului Apophis. Pana la ipoteticul impact, poate ca Descopera.ro ar trebui sa informeze cat mai complet si corect cititorii. Asta pentru ca eliminarea unor informatii vitale distorsioneaza complet datele problemei. Nu-i asa, Marc?

Mai multe informatii despre asteroidul Apophis si sansele ca acesta sa loveasca Terra puteti citi pe Wikipedia.

Reclame

One Response to De ce ne va ocoli asteroidul Apophis

  1. Pingback: Asteroidul Apophis ocoleste Pamantul – Arena IT - Publicatie online de IT&C

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: