Toyota te trezeste daca adormi la volan

Toyota a dezvoltat un nou tip de senzor capabil sa trezeasca soferul in cazul in care acesta a adormit la volan.

Sistemele de avertizare a soferilor nu reprezinta o noutate in industria auto, insa in cea mai mare parte acestea au o rata foarte ridicata de alarme false, motiv pentru care utilitatea lor tinde vertiginos spre zero.

Din acest motiv, constructorii auto incearca sa imbunatateasca sistemele actuale pentru a obtine o acuratete mai fina, iar Toyota a dezvoltat un sistem despre care sustine ca indeplineste aceste functii.

Tehnologia dezvoltata de constructorul japonez se bazeaza pe o camera video amplasata in fata masinii si pe computerul de bord.

Camera video analizeaza marcajele albe ale drumului si in functie de pozitia acestora determina comportamentul masinii pe sosea. In cazul in care masina nu ramane in anumiti parametri stabiliti anterior, computerul de bord analizeaza situatia si suna alarma in cazul in care considera ca masina se afla intr-o situatie periculoasa.

Bineinteles, fiabilitatea sistemului este inca discutabila, avand in vedere numeroasele stiluri de condus ale soferilor. De exemplu, pe soselele unui oras, masina trece peste liniile de demarcatie ale benzilor foarte des la diferite viteze, insa computerul de bord stie ca un sofer nu poate adormi daca conduce in acest stil.

Pe de alta parte, sistemul considera ca soferul a adormit in cazul in care conduce pe autostrada si vireaza mereu in aceeasi directie la o viteza constanta.

Interesul constructorilor auto de a dezvolta astfel de sisteme de avertizare este justificat de statisiticile care afirma ca unul din cinci accidente petrecute pe autostrada au drept cauza principala oboseala soferului.

sleeping_driver

Sursa | Softpedia
Foto | Flickr

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: