Google Chrome OS

Google a confirmat ca va lansa un sistem de operare pentru netbook-uri numit Google Chrome Operating System in a doua jumatate a anului viitor.

Google a decis sa oficializeze atacul frontal la suprematia Microsoft pe piata sistemelor de operare, anuntand ca va intra pe acest segment pe parcursul anului viitor. Surprinzator, arma cu care Google va incerca sa doboare clasicul Windows nu este Android, ci un proiect nou construit in jurul propriului sau browser, motiv pentru care noul sistem de operare se va numi Google Chrome Operating System.

Principala intentie a celor de la Google este sa ofere un sistem de operare rapid, usor de folosit si configurat, cu o interfata minimala si cu accent pe utilizarea internetului. Vorbim despre un sistem de operare open source bazat pe un kernel de Linux. Codul sursa va fi facut public de Google pentru a permite programatorilor sa dezvolte noi aplicatii pentru acest OS.

Google va lansa initial Chrome OS numai pentru netbook-uri, segmentul cu cel mai mare succes la vanzari din ultimul an. Totusi, este evident ca tinta finala a companiei americane este impunerea sistemului de operare pe desktop-uri, segment dominat autoritar in prezent de Microsoft.

Perspective

Google Chrome OS va deveni cu adevarat un concurent pentru Windows doar peste cativa ani, in momentul in care facilitatile pe care le va oferi se vor apropia de cele ale baietilor de la Microsoft. Un sistem de operare “golas”, asa cum va fi initial Chrome OS, va atrage foarte probabil numai utilizatorii incepatori care nu vor decat sa acceseze internetul.

Principala problema pentru Google va fi reprezentata de software-ul aditional. Daca aplicatiile de baza pot fi realizate relativ usor de dezvoltatorii independeti, lucrurile se complica atunci cand vorbim despre software-ul profesional. Iar acest software profesional trebuie dezvoltat, conform Google, numai in tehnologii web. Desi internetul reprezinta viitorul din acest punct de vedere, cred ca este mult prea devreme sa vorbim despre o aplicatie de tip Adobe Photoshop care sa ruleze in primul rand fluent prin intermediul unui browser.

Pe de alta parte, Google ar putea fi deschizatorul de drumuri in privinta aplicatiilor profesionale web-based, ceea ce i-ar conferi un avantaj major in lupta finala cu Microsoft.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: