Primele placi video compatibile cu Direct X 11

Primele placi video compatibile cu Direct X 11 au fost lansate de ATI spre finalul lunii septembrie sub denumirea Radeon HD 5870 si Radeon HD 5850. Realizate pe baza nucleului RV870 construit in proces de fabricatie pe 40 nm, cele doua placi video preiau stafeta de lider de la Radeon HD 4870 X2.

Pe langa Direct X 11, noile placi video lansate de ATI sunt compatibile si cu tehnologiile Eyefinity, OpenGL 3.1 si OpenCL, DirectCompute si Bullet Physics. Dintre acestea, Eyefinity atrage atentia prin faptul ca permite rularea celor mai noi jocuri la o rezolutie de 7680×3200 pixeli. Acest lucru este posibil prin utilizarea mai multor monitoare, care vor fi vazute de Windows drept un singur monitor.

Aceste noi tehnologii vor permite rularea jocurilor in conditii grafice superioare, iar unul dintre primele jocuri compatibile cu Direct X 11 este Dirt 2, un simulator de raliuri care poarta marca lui Colin McRae.

Singurele jocuri care ma pasioneaza sunt simulatoarele sportive, in special cele legate de sporturile cu motor, astfel ca Dirt 2 este cu siguranta pe lista celor pe care mi-ar placea sa le testez. Totusi, pe primul loc in topul preferintelor este F1 2010, jocul oficial al Formulei 1 care va fi lansat de Codemasters in cursul anului viitor. In rest, as incerca cu placere Need For Speed: Shift sau FIFA 2010, insa cel mai probabil as ramane fie la Dirt 2, fie la F1 2010.

Din pacate, pretul placilor video HD 5870 este prohibitiv pentru marea majoritate a utilizatorilor casnici, cele mai des intalnite versiuni valorand aproximativ 1500 lei. Acestia au insa posibilitatea de a opta pentru placile video ATI Radeon HD5770 sau Radio HD 5750, ultimele fiind disponibile in schimbul a circa 600 lei. Prin lansarea recenta a acestor doua modele, ATI ne arata ca ne putem bucura de o experienta Direct X 11 si Eyefinity si pentru preturi „omenesti”, chiar daca modele high-end vor ramane in continuare in topul performantelor si al preferintelor personale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: