De ce este prea devreme pentru Google Chrome OS

Google a prezentat joi primele informatii oficiale despre Chrome OS, sistemul de operare care va fi lansat in cursul anului viitor.

Informatii complete despre ceea ce vrea sa fie Chrome OS gasiti pe blogul Google, insa eu ma voi opri asupra unui singur aspect: toate aplicatiile rulate pe acest sistem de operare vor fi web-based. Aceasta strategie este total diferita fata cea cu care suntem obisnuiti, indiferent ca vorbim despre Windows, Mac OS sau distributii de Linux. Desi la prima vedere pare o abordare sanatoasa, este mult prea devreme ca Google Chrome OS sa inlocuiasca Windows in preferintele utilizatorilor.

CHROME OS: UNDE INTERNET NU E, NICI CALCULATOR NU E

Astfel, o conexiune permanenta si stabila la internet devine obligatorie, indiferent de modul in care lucram la calculator. Asta in conditiile in care internetul „pica” relativ frecvent in cazul operatorilor din Romania, iar retelele wireless nu sunt suficient de raspundite pentru a permite utilizarea constanta a unui netbook, tinta predilectica a Chrome OS. Nu mai vorbim despre faptul ca utilizarea unui netbook cu Chrome OS va fi practic imposibila in timpul calatoriilor cu avionul. Cu alte cuvinte, nu ai conexiune la internet, nu poti utiliza in niciun fel calculatorul personal.

DE CE NU PUTEM RENUNTA LA APLICATIILE DESKTOP

Stocarea tuturor datelor pe internet aduce dezavantaje majore oricarui tip de utilizator, in functie de tipul de fisiferele pe care doreste sa le utilizeze. Iata numai cateva exemple:

– tocmai te-ai intors din vacanta si vrei sa descarci pozele realizate cu aparatul foto. In cazul in care utilizezi Google Chrome OS, singura varianta este sa incarci pozele pe internet prin intermediul unui serviciul de tipul Picasa sau Flickr. Si stim cu totii ca nu este chiar atat de greu sa umpli un card de 4 GB cu poze, astfel ca uploadarea acestora va consuma foarte mult timp inutil.

– vizionarea filmelor nu este posibila prin Youtube, asa cum incearca Google sa ne convinga. Poate ca in deceniul urmator filme precum 2012 nu vor mai fi lansate pe DVD, ci direct pe site-uri de tipul Youtube, insa suntem inca departe de acel moment. Iar cei mai multi utilizatori urmaresc filme stocate pe hard-disk, actiune care sub Chrome OS nu va fi posibila. Plus ca Chrome OS va suporta numai SSD-uri, care nu au ajuns inca la un raport pret-performanta acceptabil.

– realizarea unor documente electronice profesionale pe internet nu este inca facila. Chiar daca aplicatii precum Google Docs sau Zoho sunt utilizate din ce in ce mai frecvent (inclusiv la scrierea acestui post), realizarea unor manuale sau a unor documente cu grafice exemplificative complexe este mult ingreunata, fiind de preferat aplicatii stand-alone precum Microsoft Office sau Open Office.

– editarea profesionala a fotografiilor este inca depedenta de aplicatii puternice precum Adobe Photoshop. Chiar daca aplicatiile grafice online au luat amploare, acestea sunt destinate realizarii unor efecte de baza, iar procesul este destul de lent in absenta unei conexiuni puternice la internet.

CONCLUZIE

Chiar daca indeplinirea acestor sarcini banale ar fi facila, principala problema a lui Chrome OS este ca nu ofera nimic in plus fata de Microsoft Windows. Ideea de baza este ca daca ai Windows poti face tot ceea ce ai putea face si cu Chrome OS, prin intermediul unor browsere precum Mozilla Firefox, Internet Exporer sau Google Chrome. Vice-versa nu este insa valabila.

Poate ca Google intuieste corect viitorul, insa deocamdata este prea devreme pentru ca un astfel de sistem de operare sa reprezinte un succes.

Anunțuri

One Response to De ce este prea devreme pentru Google Chrome OS

  1. masini says:

    La noi nu se poate folosi Chrome OS. Retelele sunt varza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: